לעבוד נגד המחשבות-גלובס

לעבוד נגד המחשבות-גלובס 
ביירון קייטי, מייסדת שיטת "העבודה" שפורסמה בספרים פרי עטה, קלטות והרצאות, ומי שנכללה בדירוג של המגזין "טיים" בין האנשים שישפיעו ביותר על המילניום השלישי, הגיעה לישראל. עכשיו יש לה גם בשורה לאנשי העסקים: איך לבצע שינויים בהצלחה, איך לא לפחד מתחרות ואיך לפרוץ את מגבלות הצמיחה. הכל בראש

הדס מנור 2/7/2007- עיתון גלובס

מי שהגיע בסוף השבוע האחרון לאוניברסיטת תל-אביב, יכול היה להתרשם ממאות האנשים שהגיעו לשמוע את ביירון קייטי. קייטי, בת ה-64, נכללה בדירוג שהרכיב המגזין "טיים" בשנת 2000 של 100 האנשים שישפיעו ביותר על המילניום החדש, או בלשון המגזין, "הגל החדש של ההשפעה על העולם - מנהיגים רוחניים".
ביירון-קייטליין ריד, הנקראת בפי כל ביירון קייטי, ביקרה בסוף השבוע בישראל. בשישי-שבת האחרון קיימה קייטי כנס באוניברסיטת תל-אביב בהשתתפות מאות משתתפים. אחרי הכנס ערכה "מעגל שלום", בו יושמה עבודתה במפגש בין ישראלים ולפלשתינאים.

קייטי מגיעה עם בשורה גם לאנשי העסקים בארץ. שיטת "העבודה" המיוחדת שהיא המציאה ומיישמת ברחבי העולם, לחקר המחשבות המלחיצות והמטרידות באמצעות הצהרות, שאלות והיפוך, יכולה לשמש לדבריה ככלי רב עוצמה גם בחברות עסקיות ובקרב מנהלים.

קייטי, שבין היתר עובדת עם חברות הענק העולמיות מיקרוסופט, דל ובריטיש פטרוליום, מספרת כי השיטה בישראל מיושמת בין היתר בכלא איילון ובפרויקט שנעשה במשרד הבריאות, אך עדיין לא הגיעה לעולם העסקי.

קייטי פיתחה את השיטה ב-1986, לאחר 10 שנים בהן סבלה מדיכאון חמור, אלכוהוליזם, הפרעות אכילה, עברה בין אשפוזים לטיפולים לביתה, ולעתים לא יצאה מהמיטה ימים שלמים. קייטי מעידה על עצמה כי לא תפקדה כאם, פיתחה אגורופוביה (פחד ממקומות פתוחים), ולא יצאה מהמיטה משך כשנתיים.

יום אחד, כשהתעוררה בחדר המוסד בו אושפזה לטיפול בהפרעות אכילה, היא מתארת, הגיע אליה פתאום הגילוי בדבר יכולתה לחולל מפנה בחייה ובחיי אחרים. הגילוי, היא מספרת, היה שהבעיות שלה לא נבעו מהעולם שמסביבה, אלא מהאמונות שהיו לה לגבי העולם שסביבה. "הניסיונות שלנו למצוא אושר פועלים פעולה הפוכה. במקום לנסות ללא תועלת לשנות את העולם כך שיתאים למחשבותינו על הדרך בה הוא צריך להיות, אנחנו יכולים להטיל ספק במחשבות האלו. על ידי קבלת המציאות כפי שהיא, אנחנו יכולים לחוות חופש ואושר מעבר לכל דמיון", היא אומרת. קייטי הבינה שכאשר היא האמינה שמשהו צריך להיות שונה ("בעלי צריך לאהוב אותי יותר", "הילדים שלי צריכים להעריך אותי יותר") היא סבלה. וכשהיא לא האמינה במחשבות האלו, היא היתה שלווה.

עד היום זהו בסיס התפיסה של שיטת ה"העבודה". בזמנו, קייטי החלה לארח אנשים בסלון ביתה, במדבר מוג'בי שליד לוס-אנג'לס, שם עזרה להם בפתרון בעיותיהם. היא התפרסמה מפה לאוזן ומאז הגיעה, כאמור, לפרסום בינלאומי, בין היתר באמצעות ספרים וקלטות די.וי.די שמדגימים אלפי מפגשים כאלה ברחבי העולם. בין הקבוצות שהיא עובדת איתם ברחבי העולם - אסירים ואסירי עולם שיושבים על רצח, נפגעות אונס וילדים שעברו התעללות מינית, לצד עובדים, מנהלי חברות, הנהלות ודירקטוריונים.

היום, עם מחלת פרקים שלעתים מחייבת אותה להשתמש בכיסא גלגלים, היא מסיירת רוב ימות השנה בסמינרים, בכנסים ובמרכזים ברחבי העולם, בעיקר בארה"ב ובאירופה, שם גם נמצאים שני מרכזי ההכשרה שלה למטפלים ולפסיכולוגים מרחבי העולם. את הרווחים מההרצאות ברחבי העולם היא תורמת לקרן שהקימה בשם The Work Fund שמממנת את פעילותה ואת שיטת העבודה בבתי סוהר, במרכזים של ילדים שעברו התעללות מינית, מרכזי נפגעות אונס ועוד.

על הבמה באוניברסיטת תל-אביב, כמו בקלטות הדי.וי.די שלה מרחבי העולם, הבעיות של האנשים הנחשפים נשמעות מאוד דומות. אצלנו בישראל עולה על הבמה אישה צעירה שנפגעה קשה בפיגוע חבלני באוטובוס, בארה"ב עולה אדם שנפגע בבנייני התאומים. אחרים מדברים על יקיריהם שנהרגו בטרם עת, על חששות מגילוי עריות, על בעיות בקריירה, בזוגיות.

קייטי מזמינה משתתף מהקהל. "בוא תיכנס לטרקלין שלי, יקירי", היא אומרת לו. התפאורה על הבמה היא שתי כורסאות עור מרווחות על שטיח, מנורת צד, שולחן אמצע קטן ועליו זר פרחים וקופסת טישו. היא מזמינה אותו לתהליך "העבודה", לחקור את המחשבות המלחיצות שלו ולראות שהן מייצרות את הסבל בחייו, ולא המציאות בחוץ. היא עושה את זה מול קהל מרותק של 1,200 איש, שנראה מתפעל משיטתה ולא פחות מזה, מאישיותה הכריזמתית ומהופעת היחיד הממגנטת.

"אני מאתגרת את השיפוטים הסוביקטיביים של אנשים ומראה שהמחשבות שהאנשים מאמינים בהן על העולם, על הבעל, על הבוס ועל החברים, הן השלכה של עצמם על אחרים", היא אומרת ל"גלובס".

" איך מסבירים את השיטה שלך לקהל העסקי?

"זו דרך לזהות ולחקור מחשבות שגורמות לסבל בעולם, דרך בעלת עוצמה רבה וכשאנחנו מיישמים אותה בעסקים, היא עובדת מצוין. במיוחד, כשבעולם שלנו ביזנס משפיע כל כך על החיים. בימים אלה אני מפתחת שיטה באירופה שמיועדת ללווי חברות".

" איך זה עובד בחברה עסקית?

"העבודה היא מובנת, פשוטה ויעילה מאוד לעסקים, לכן היא חוסכת לחברות שנים של עשיית טעויות. המקום היחיד שבו אני נכנסת לתמונה, הוא כשמשהו לא עובד, כשיש גורם מלחיץ, שמונע מהחברה לגדול או כל דבר אחר שהם רואים כמכשלה".

" מה ההבדל בין אדם שמטפל באמונות שלו ביחס לעצמו בעסקים לבין אדם שמטפל באמונות שלו ביחס לעצמו בזוגיות?

"כשלאדם יש בעיות בזוגיות, הוא נוטה לקחת אותן לעסק, לחברה, וכך גם להיפך. ואני עובדת עם כל דבר שמפריע לאנשים לזהות, לקבל החלטות ולהתמקד, כי מגיע לכולנו יותר".

" עד כמה אנשי עסקים נכונים ללמוד?

"מוח בהיר הוא מוח זוהר - המוח של בני אדם לעולם לא מפסיק ללמוד ולגדול. לאנשים שתקועים בעסק קטן וחוקרים מה עוצר את החברה מלגדול, קשה לראות את הסיבה, אבל כשהם בודקים את המחשבות שמטרידות אותם ביחס למה שהם תופסים כעוצר את העסק, הם רואים שזה הגיוני להגדיל את העסק. שאין סיבה שלא להגדילו, למעט החשש שלהם משינוי.

"אני מדברת עם אנשי עסקים על היעילות של העובדים שלהם, על יכולות המנהיגות של היו"ר, על מתי הם נעשים מתוסכלים, מתי הם נתפסים לאמונות קודמות, על התפיסות שלהם ועל היחסים עם מנהלים שתחתיהם שלעתים גורמים להם להפסדים גדולים. אני שומעת אנשים בחברה ויודעת מה עוצר את החברה מצמיחה - וזה תמיד המחשבות שלהם שאפשר לזהות. אנשים מאמינים במחשבות שגורמות לפגיעה במוניטין, פגיעה בשותפות ופגיעה. הבעיה היא תמיד שלנו, במחשבה שלנו".

" לפעמים הבעיה היא גם חיצונית, התמודדות עם שותף קשה, מחלה, "אין מספיק כסף".

אנחנו יכולים להתייחס רק למה שיש, למה שהוא העניין שלנו שהוא ביכולת טיפולנו, וזה המחשבות שלנו. לכן עבודה בחברות עסקיות היא נפלאה. אני אוהבת להיכנס לחברה לאחר שקיבלתי את הסכמת היו"ר לקבל את הביקורת של המנהלים עליו, ולעבוד איתם עד להיפוך המחשבות שלהם. זה מדהים שאנשים מגלים שעליהם לעשות בעצמם את מה שהם חשבו שהבוס צריך לעשות וזה גם מעצים בצורה בלתי רגילה. זה הכוח של אמת ובהירות שמאפשרים צמיחה, לעומת בלבול שאינו מאפשר לצמוח. כשאנחנו מאוד בהירים לגבי האמונות שלנו והמוצר שלנו טוב, אנחנו יכולים למכור יותר בפחות. אז אתה יודע מה הערך של החברה ויכול לקבל אותו".

" "העבודה" עובדת גם על מי שלא מאמין בשיטה?

"העבודה מתאפשרת רק אם בן אדם פתוח לזה. אבל נניח שאנשים שכרו אותי למרות שיש התנגדות לחלק מהם. נגיד שאני נכנסת לישיבת הבורד, שיש בו 12 איש ו-10 מהם לא רוצים אותי. הם לא רוצים שינוי, הם נאבקים 'עם מה שיש' (במציאות) ואין להם זמן אליי. כשאני עובדת עם שני האנשים שמעוניינים בכך, מול ה-10 שהתנגדו, האחרונים רואים שיש בזה כל כך הרבה היגיון, שאין להם מה לומר על כך. כשעובדים עם מישהו על אמונותיו, גם שאר הנוכחים מזהים את האמונות שהם החזיקו בהן בעבר ויכולים להשתחרר מהן. וכשהאנשים גדלים, לחברה יש סיכוי לגדול".

" איך מתמודדים עם תחרותיות מזיקה ואינטריגות במקום העבודה?

"זו באמת בעיה נפוצה. אם אני מחזיקה בארגון אדם שגורם נזק, רק בגלל השאיפות שלי ובגלל ש'לא נעים לי', אני מאיימת על רווחיות החברה שלי, על התפקיד שלי ועל תפקיד כל האנשים במחלקה שלי ובארגון. כך גם במלחמה פנימית במקום שותפות. בן אדם שאפתן אמור לתמוך באנשים סביבו שילמדו מה עזר לו להצליח, וכך לקבל את תמיכתם. פחד משיג תוצאה הפוכה. שיתוף פעולה והכנסת כל האנשים הרלוונטיים, מפיקים תוצאות. אני, באופן אישי, הכנסתי לחיי כחברים וידידים את העמיתים שלי ואת המתחרים שלי. המתחרים שלי הם אלה שמלמדים אותי כיצד להיות עוד יותר חכמה ומוצלחת".

" על פי נסיונך, מהן מגבלות הצמיחה הנפוצות של חברות שנובעות מחשיבה מגבילה?

"אם החברה שלך מוכשרת ואתה חסר פחד - אתה בלתי מוגבל ביכולת שלך להצליח. אנחנו בלתי מוגבלים כמין אנושי. אנחנו לא צריכים לחיות בקטן, כי הזכות שלנו מלידה היא חופש בגדול. איך אנחנו יודעים שזו האמת? ההוכחה היא שכל דבר שעוצר אותך, מייצר תסכול, שזה ההיפך מהתחושה הטבעית שמגיעה לנו של אושר. גם כשאנחנו חושבים מחשבות לא טובות על עצמנו, או על אחרים, אנחנו מרגישים מתח. אפילו כשאנחנו חושבים משהו רע על מישהו אחר ולרגע חושבים שאנחנו מרגישים טוב עם עצמנו כי בתפיסת העולם כשדה קרב אם הוא יוצא קטן אני יוצא גדול - זו תוצאה של העצמה שגויה. אלה רק המחשבות והפנטזיות שלנו שמתעתעות בנו, וזמן מה אחר כך נרגיש רע".

" אז מה הפתרון?

"הסיבה לכך שאנחנו סובלים היא שאנחנו מאמינים במחשבות המלחיצות שגורמות לנו לחוסר ביטחון וחוששים ממה אנשים יחשבו עלינו. עד שלא נמצא את התשובות בתוך מחשבתנו, אנחנו נמשיך להיות בני אדם שנלחמים לא רק בעצמנו, אלא גם באחרים. וכשאנחנו מבולבלים כך, אנחנו פוגעים בעצמנו, בחברות העסקיות שלנו, במה שאנחנו מייצרים, בעובדים שלנו, באנשים שאנחנו אוהבים. הפתרון הוא חקר המחשבות המטרידות והמלחיצות, והפרכתן. זה מאוד נגיש וכל אחד יכול לעשות את זה, כי כמו שהמצאנו אותן, אנחנו יכולים להמציא מציאות חדשה".
Share by: